צור קשר

חיילים! נעשה לכם עוול?

יש לכם שאלה? אתם לא לבד!

    עריקות

      עריקות מהצבא

      נפקדות בצבא מוגדרת כעבירה בה החייל אינו מגיע ליחידתו תוך 21 יום. לאחר 21 יום נחשב החייל הנפרד לעריק מהצבא והוא עומד בפני עונשים משתנים. למעשה, העונש על נפקדות ועריקות משתנה בהתאם לאורך הזמן שבהם נעדר החייל מיחידתו: 

      1. עריקה של עד 21 יום (נפקדות) 1-21 יום. עריקות מהצבא בפרק זמן זה מובילות לשיפוט של החייל ביחידתו ולעונש קל יחסית: עד 35 יום בכלא תלוי בפני איזו דרגה נשפט.
      2. עריקה של 21-45 יום. עריקות בפרק זמן זה מובילות לשיפוט של החייל בכלא צבאי ולעונש משתנה, תלוי בפסיקת השופט. חשוב לשים לב, לעיתים אם מדובר בעריקות חוזרת גם 45 ימי עריקות יביאו לשפיטה בבית דין צבאי.
      3. עריקה של יותר מ-45 יום. עריקות מהצבא שנמשכות יותר מ-45 מובילות לשיפוט של החייל בבית דין צבאי. העונש על עבירה זו תלוי במשך הזמן שבו היה החייל עריק מהצבא וכן בכוונתו.

      עם זאת, עריקות מהצבא ועבירות של עריקות ונפקדות אינן תמיד גוררות עונש מאסר ארוך. כיום, עריק מהצבא יכול לקבל עונשי מאסר נמוכים  וזאת בשל האפשרויות הבאות:

      • החייל יכול לערער על העונש שניתן בגין העבירות של נפקדות ועריקות. הערעור עשוי לצמצם את העונש שנקבע עד למינימום האפשרי.
      • לאחר המלצה של גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין) לפטור או שינוי תנאי שירות – ייתכן שהפרקליטות יתחשבו בהמלצות אלו בעונש המתבקש.
      • שחרור מהצבא בעקבות פרופיל 21 – מדובר במקרים יוצאי דופן אך במקרים אלו אם הצלחנו להשיג פטור על רקע 21 במהלך נפקדות שלא הגיעה ל-45 ימים, החייל עשוי שלא לרצות עונש כליאה כלל.

      עם זאת, כדי לצאת בקלות מעבירת עריקות עליכם לשכור את שירותיו של משרד עו"ד מקצועי. עו"ד ריקי ישי מטפלת בהצלחה כבר שנים רבות בחיילים שהורשעו בעבירות אלו.

        כיצד להתמודד בהצלחה עם עריקות מול בית דין צבאי?

        במערכת הצבאית עריקות נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר. המערכת הצבאית לא מגלה סלחנות כאשר מדובר בעריק מהצבא וחוק השיפוט הצבאי דורש ענישה כבדה לכל עריק אשר ביצע עבירת עריקות. היחס מעט שונה כאשר מדובר בעריקות ממילואים, אך ההגדרה נותרית בעינה וגם מילואימניק יחשב תחת החוק היבש לעריק מהשירות לכל דבר ועניין. בכדי להתמודד בהצלחה מול המערכת הצבאית ומול בית הדין הצבאי תזדקקו לשירותיו של סנגור צבאי המתמחה בדיני צבא.

        עריקות בחוק השיפוט הצבאי

        חוק השיפוט הצבאי מפרט את סוגי העבירות ואת העונש המוטל עליהן. לפי סעיף 92 בחוק השיפוט הצבאי מוגדרת עריקות כהיעדרות של חייל, סדיר או מילואים משירות, מתוך כוונה לא לחזור. הסעיף שבא מיד אחריו מגדיר את תקופת ההיעדרות כתקופה של 21 ימים לפחות, בכדי שתחשב עריקות.

        ענישה על עריקות בפרקליטות הצבאית

        לרוב הפרקליטות הצבאית תעמיד לדין עריק מהשירות. לפרקליטות זרוע מיוחדת העוסקת אך ורק בנושא עריקים (מה שמעיד על החשיבות המיוחדת שמייחס צה"ל לנושא) ושמה – פרקליטות עריקים. סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי דן בהיעדרות מהשירות ללא אישור והפרקליטות מגישה את כתב האישום בהתבסס על סעיף זה. היעדרות מהשירות נחשבת במערכת הצבאית לעבירה חמורה – כל כך חמורה עד כי עונש המקסימום למי שביצע עבירת עריקות ונחשב עריק מהצבא הינו15 שנות מאסר. שופטים בתי הדין הצבאיים לא נוטים לגלות סלחנות כאשר מדובר בעבירות עריקות, לכן הסיכוי הכי טוב שלך כעריק מהצבא, לצאת בעונש מינימאלי הוא התייעצות ושכירת שירותיו של עורך דין צבאי.

        זאת ועוד לעיתים בתי הדין הצבאיים אף יוסיפו רישום פלילי אשר ילך איתכם לכל החיים כחלק מהענישה. עריק שמתמודד לבד מול הפרקליטות הצבאית ובתי הדין הצבאיים תוך התייעצות עם סנגור שאיננו סנגור צבאי או מתמחה בדיני צבא יכול למצוא את עצמו בתסבוכת רצינית בהיעדר ייצוג מתאים.

        יחס הצבא לעריקות ממילואים

        עריקות ממילואים עשויה להסתיים בהליך של כתב אישום, או דין משמעתי. במקרה ומילואימניק מבצע עריקות שניה ממילואים (תוך פרק זמן של חמש שנים) יוגש כתב אישום נגד העריק. כתב אישום בגין עריקות ממילואים יוגש במידה והעריק ביצע עבירת עריקות של שנה ומעלה. צה"ל לא רואה בעין יפה עריקים כאשר עבודה של סנגור צבאי בעל ניסיון והתמחות בדיני צבא יכולה לעשות הבדל משמעותי בגובה העונש.

        הטיפול שמוענק ע"י עו"ד ריקי ישי מותאם לכל חייל לפי בעייתו ומצוקתו באופן אישי. הטיפול הוא מקצועי ופותר את הבעיות המשפטיות של כל חייל על הצד הטוב ביותר. במשרד זה תיהנו מאוזן קשבת ומגיבוי מלא כך שאתם בידיים בטוחות מכל הבחינות.

        ליצירת קשר צלצלו לטלפון 072-338-0186 או צרו קשר באמצעות אתר האינטרנט. 

        שאלות ותשובות

        נפקדות בצבא מוגדרת כהיעדרות של חייל מיחידתו עד 21 יום. אם ההיעדרות נמשכת מעבר לכך, היא נחשבת עריקות מהצבא, וזוהי כבר עבירה חמורה הרבה יותר. לפי חוק השיפוט הצבאי, עריקות מוגדרת כהיעדרות של חייל סדיר או מילואים מתוך כוונה שלא לחזור לשירות. ככל שמשך ההיעדרות מתארך, כך העונשים הופכים חמורים יותר – עד כדי אפשרות לעונשי מאסר ממושכים ואף רישום פלילי. חשוב לדעת שגם עריקות קצרה יחסית יכולה להסתבך, במיוחד אם היא חוזרת או נלווים אליה נסיבות מחמירות.

        העונשים על עריקות מהצבא משתנים בהתאם לאורך תקופת ההיעדרות והנסיבות האישיות של החייל. עריקות קצרה של עד 21 יום (שנקראת נפקדות) לרוב תטופל בתוך היחידה והעונש עשוי להיות עד 35 ימי מחבוש. עריקות של 21–45 יום כבר תוביל לעיתים לשיפוט בכלא צבאי ועונש משמעותי יותר, במיוחד אם מדובר במקרה חוזר. עריקות של מעל 45 יום מחייבת לרוב העמדה לדין בבית דין צבאי, והעונש עלול להיות חמור מאוד – עד 15 שנות מאסר על פי חוק השיפוט הצבאי, בייחוד אם יוכח כי החייל התכוון לא לשוב לשירות. בנוסף, ייתכן שיוטל על החייל רישום פלילי, דבר העלול לפגוע בו גם בעתיד האזרחי. ייעוץ משפטי מקצועי, כמו זה שמעניקה עו"ד ריקי ישי, יכול לסייע בהפחתת הענישה ואף במניעת רישום פלילי במקרים מסוימים.

        כן, קיימות דרכים להפחית את הענישה ואף להימנע ממאסר, תלוי בנסיבות המקרה. החייל יכול להגיש ערעור על גזר הדין, ובמקרים מסוימים הערעור עשוי להוביל להפחתת העונש. בנוסף, המלצות של גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין) יכולות להשפיע לחיוב על עמדת הפרקליטות הצבאית ולעזור בהשגת ענישה מקלה. לעיתים, אם מתקבל פטור משירות צבאי על רקע רפואי (פרופיל 21), ייתכן שהחייל כלל לא ירצה עונש מאסר, בפרט אם העריקות התרחשה לפני תום 45 ימים. כל מקרה נבחן לגופו, ולכן חשוב להיעזר בסנגור צבאי מיומן, כמו עו"ד ריקי ישי, כדי למצות את מירב האפשרויות המשפטיות ולהפחית את הסיכון לעונשים כבדים.

        אמנם החוק רואה בעריקות ממילואים עבירה דומה לעריקות בצבא הסדיר, אך לעיתים היחס כלפי מילואימניקים מעט שונה, בעיקר מבחינת חומרת הענישה. עריקות ממילואים יכולה להסתיים בטיפול משמעתי בלבד, אך במקרה של עריקה חוזרת, או היעדרות ארוכה במיוחד (למשל מעל שנה), יוגש לרוב כתב אישום בבית דין צבאי. בצה"ל קיימת פרקליטות עריקים שמתמקדת בטיפול בתיקים אלה, מה שמעיד על החשיבות שהצבא מייחס לעבירה. עם זאת, לעיתים ייעוץ משפטי מקצועי יכול להביא לסיום ההליך בענישה מקלה, ואף למנוע רישום פלילי. משרד עו"ד ריקי ישי מתמחה בליווי חיילים ומילואימניקים בתיקים מסוג זה, ומסייע לבנות קו הגנה משפטי שמותאם אישית לכל מקרה.

        Call WhatsApp
        ×

        שיחת ווטסאפ