הורדת פרופיל
וועדות רפואיות ופרופילים
14/10/2013
חיילים רבים ומיועדים לשירות ביטחון (מלש"ב) יעברו בשלב זה או אחר וועדה רפואית לצורך קביעת הפרופיל הרפואי שלהם.
וועדה רפואית איננה חייבת להיות מספר אנשים ולעיתים הוועדה הרפואית היא רופא יחיד.
מה שנקבע בוועדה הרפואית איננו סוף פסוק ולהלן נפרט את סמכויות הוועדה הרפואית וכן כיצד ניתן לערער ולשנות החלטות וועדה רפואית.
סמכויות הוועדה הרפואית:
לפי הפקודה הרלוונטית הוועדה הרפואית מוסמכת לקבוע או לשנות באופן זמני או קבוע את סעיפי הליקוי וסעיף הפרופיל הרפואי. הוועדה הרפואית מוסמכת לקבוע גם כי החייל אינו כשר לשירות צבאי (פרופיל 21) וכן כי אינו כשר זמנית (פרופיל 24).
טעות נפוצה היא כי סעיפי 21 ו – 24 הינם רק על רקע נפשי, אך בעצם הסעיפים הללו יכולים להיות הן על רקע נפשי והן על רקע רפואי.
בדיקה חוזרת:
חייל או מלש"ב הסבורים כי כושרם הרפואי נשתנה מסיבה כלשהיא יכולים לפנות לפוקד בבקשה להפנות אותם לוועדה רפואית. בבקשה חייבים הם לפרט את השינוי שעברו וכן עליהם לעמוד בשני תנאים:
עברו לפחות שלושה חודשים מיום החלטת הוועדה הקודמת בעניינם.
צורפה חוות דעת של רופא מוסמך המעידה על כושר רפואי שונה.
אצל מלש"בים – נערים לפני גיוס, יש להפנות את הבקשה ללשכת הגיוס וחוות הדעת אינה חייבת להיות של רופא צבאי.
אצל חיילים סדירים יש להפנות את הבקשה לרע"ן מיון רפואי.
ערעור על קביעת וועדה רפואית:
על החלטת הוועדה הרפואית ניתן לערער. לצורך כך יש להגיש את הערעור תוך 30 ימים ממועד קבלת החלטת הוועדה הרפואית.
מלש"בים – ללשכת הגיוס
חיילים סדירים – רע"ן מיון רפואי
בערר יש לפרט את המחלה או המום או המבחן אשר יש בהם כדי לקבוע פרופיל רפואי שונה וכן לצרף חוות דעת רופא מומחה המאשרת את העובדה כי יש לקבוע פרופיל רפואי אחר.
בערר שמוגש על ידי מי שנמצא בלתי כשר לשירות אין צורך לצרף חוות דעת רפואית למרות שלעיתים הדבר יכול לסייע.
גם כיועצת משפטית לחיל הרפואה וגם כעורכת דין המגישה עררים כאלו ללקוחותיי ראיתי לא אחת כיצד עררים משנים את הפרופיל הרפואי שניתן ולכן אני ממליצה, במידה ואתם חושבים כי הפרופיל הרפואי שניתן לכם אינו מתאים למצבכם, לא להסס לערער על כך. כמובן שמומלץ שערר זה יוגש על ידי עורך דין צבאי המבין בתחום. משרדנו הינו בעל ידע וניסיון רב בתחום ונשמח לעמוד לרשותכם.
המידע המועבר להלן אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו בא להחליף ייעוץ ספציפי אצל עורך דין.
איך להוריד פרופיל במהירות
צעירים רבים בגיל התיכון כמהים לפרופיל צבאי גבוה ככל האפשר שיאפשר להם לקבל פניות מיחידות מובחרות או יפתח בפניהם את הדלת לשירות משמעותי ומיוחד. הם רואים בצבא תקופה מיוחדת במינה שלא תחזור ולכן רוצים להפיק ממנה את המירב. לעומתם יש את ההיפך – את אלה שחוששים לקבל פרופיל גבוה והם יחפשו כל דרך איך להוריד פרופיל כדי שלא להיות משובצים בתפקידי לוחמה מאתגרים. יש לא מעט סיבות לכך וכל עניין או מקרה צריך יהיה להיבחן לגופו ולעומק. באופן עקרוני הרי שהצבא משבץ את הצעירים על פי צרכיו בלבד ולכן הם יעדיפו מראש להיות מוגדרים עם פרופיל נמוך.
איך להוריד פרופיל הלכה למעשה?
הפרופיל נותן מושג על המצב הבריאותי של המועמד לשירות. יש מגוון רחב של מצבים רפואיים – גופניים ונפשיים כאחד שיכולים לפגוע בפרופיל ובבואם של מקבלי ההחלטות להציע תפקידים או לשבץ – הם מסתכלים על הפרופיל, שכן יש תפקידים שצריך עבורם סף מסוים של פרופיל. מכאן שהתשובה לשאלה איך להוריד פרופיל טמונה במצב הבריאותי. אסור בשום אופן לדווח דבר שקר או להמציא בעיה רפואית שלא קיימת באמת אך באופן כללי כדי שהפרופיל יהיה נמוך צריך לוודא שמדווחים על כל עניין שעשוי להתגלות כמשמעותי בעת קביעת הפרופיל הסופי של המועמד המדובר.
החשיבות של פרופיל נכון ומדויק
גם אם מחפשים איך להוריד פרופיל חשוב להבין את המשמעות, שכן מי שעשה מאמצים להוריד את הפרופיל שלו עלול למצוא את עצמו מתמיין לתפקידים שייראו לו פחות משמעותיים או מעניינים. כמובן שבצבא יש אינספור תפקידים ואפשרויות ואי אפשר לדעת אילו מהם יהיו זמינים ומוצעים בעת מועד הגיוס המדובר אך יש תפקידים שנחשבים למרתקים, משמעותיים וחשובים ותנאי הסף עבורם הוא פרופיל מסוים, גם אם הוא לא גבוה מאד. מה שחשוב זה להתנהל בענייניות ולקחת בחשבון את ההשלכות.
עורכת הדין ריקי ישי היא עורכת דין צבאית ואפשר לקבל ממנה ייעוץ פרטני בנוגע לסוגיות שונות שקשורות לגיוס עצמו ולשירות הצבאי.