פטור מהצבא
פטור משירות צבאי ניתן מסיבות שונות ובהן סיבות משפחתיות, סיבות רפואיות וסיבות נפשיות. לעיתים ניתן להשיג פטור משירות צבאי לחיילים שביצעו עבירות שונות, למשל: עריקות משירות צבאי.
עריקות והשתמטות מצה"ל נחשבות לעבירה על החוק כי כל אזרחי ישראל מחויבים בגיוס לצה"ל. כאן המקום להבחין בין השתמטות משירות צבאי ובין עריקות:
- השתמטות משירות צבאי – הכוונה היא לאי התייצבות בלשכת הגיוס במועד ובזמן שנקבע. אמנם המשתמט הוא אזרח לכל דבר אך בעניין זה חלים עליו החוקים הצבאיים, כלומר במידה והוא נתפס הוא נעצר, נשפט ומרצה את עונשו בהתאם לחוק הצבאי. בנוסף, העונש על העבירה מחריף בהתאם לתקופת ההשתמטות.
- עריקות – הכוונה היא לחיילים שנעדרו משירותם הצבאי ללא אישור ושאין בכוונתם לחזור ליחידתם. העונש על עבירה זו הוא מינימום שנת מאסר ויכול אף להגיע ל-15 שנות מאסר. עם זאת, יש היררכיה בענישת עריקים:
- עריקים שנעדרו מקסימום 21 יום מיחידתם. חיילים אלו יישפטו ביחידתם והעונש מקסימלי שיקבלו הוא כליאה ל-35 יום.
- עריקים שנעדרו 21-45 יום מיחידתם. חיילים אלו יישפטו בכלא צבאי והעונש שיקבלו יהיה בהתאם לפסק הדין.
- עריקים שנעדרו מעל 45 יום מיחידתם. חיילים אלו יישפטו בבית דין צבאי ועונשם ייקבע בהתאם לכך : החל משנה מאסר ועד 15 שנה.
לכן, בכל מקרה של עריקות והשתמטות מצה"ל מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמומחה בתחום זה. עורך דין זה יכול לבצע מספר פעולות, למשל:
- לצמצם למינימום את העונש על עבירת העריקות והשתמטות מצה"ל.
- להמיר את השירות הצבאי הראשוני בגחל"ת (גיוס חזרה לשירות תקין). גח"לת כולל לרוב הקלות בשירות הצבאי וקבלת סיוע מהמערכת הצבאית במטרה אחת – לסיים כחוק את השירות שממנו ערקו או השתמטו החיילים.
- להעניק לכם פטור משירות צבאי למרות העבירה שביצעתם.
עם זאת, כל מקרה נבחן לגופו בהתאם לנסיבות חייו הספציפיות של כל חייל. אין בכך כמובן המלצה לערוק או להשתמט מהצבא, אבל אם זה כבר קרה – עומדת לרשותכם אוזן קשבת ומקצועית במשרד עורכי דין ריקי ישי.
פטור מהצבא: נסיבות שונות
- פטור מטעמי דת – פטור מטעמי דת הינו נפוץ למדי ועומד בלב השיח הציבורי. מדובר על פטור שניתן לנשים יהודיות שמצהירות על ניהול אורח חיים דתי המונע מהן לשרת בצה"ל. הנתונים מראים, כי קרוב למחצית מהצעירות במדינת ישראל קיבלו פטור מטעמים של הכרה דתית, מה שמוכיח כי בחלק גדול של המקרים, מדובר על הצהרות שקריות. בעקבות כך, צה"ל החליט להחמיר את הבדיקות ומפעיל אמצעי חקירה שונים על מנת לזהות מקרי התחזות.
- פטור מטעמי מצפון – פטור זה ניתן בעיקר לפציפיסטים שהשימוש בנשק או עצם השירות בצבא עומד בניגוד לתפיסת עולמם. קבלת פטור מהצבא מטעמי מצפון הינה מורכבת וסביר כי תיתקל במכשולים רבים. בכל זאת, ישנם חיילים המצליחים לקבל פטור מטעמי מצפון וזאת לאחר שעמדו במבחנים השונים של וועדת מצפון בצורה עקבית ויעילה.
- פטור מטעמי בריאות – המונח פרופיל 21 מוכר לכולנו, מדובר בפטור הניתן על רקע בעיות בריאותיות, גופניות או נפשיות שאינן מאפשרות למועמד לגיוס לתפקד באופן סביר כחייל מן השורה. הליך קבלת פטור מטעמי בריאות מתחיל בפנייה לקב"ן או לרופא היחידה ולאחר מכן תתבצענה שורה של בדיקות שבסופן ייקבע הפרופיל הרפואי של החייל והאם הוא זכאי לפטור משירות צבאי.
איך לצאת מהצבא מסיבות בריאותיות?
הסיבה המרכזית להגשת בקשה לצאת מהצבא הינה בעיות בריאותיות או נפשית של המועמד לשירות ביטחון. פטור מטעמי בריאות ניתן באמצעות הורדת פרופיל, כאשר בעגה הצה"לית ההגדרה לפטור משירות הינה פרופיל 21 – אי כשירות לשירות. על מנת לקבל פטור מטעמים בריאותיים, עליכם להתייצב בפני וועדה המוסמכת להחליט ולקבוע האם אתם זכאים לפטור. חשוב להסביר שפרופיל 21 על רקע נפשי והן על רקע רפואי, יכתבו שניהם בתעודת השחרור "מטעמי בריאות".
- פטור משירות בשל בעיות כלכליות – פטור משירות בשל בעיות כלכליות ניתן במקרים בהם בני המשפחה של החייל תלויים ביכולת ההשתכרות שלו. ברוב המקרים, הצבא לא מעניק פטור משירות בשל המצב הכלכלי הבעייתי של משפחת החייל, אלא מעניק סיוע, הטבות והקלות באמצעות תנאי שירות – ת"ש. רק במקרים חריגים ניתן לקבל פטור משירות על רקע קשיים כלכליים.
- שחרור מהצבא לנשים נשואות או בהיריון – מועמדות לשירות צבאי זכאיות לפטור במידה והן רשומות כנשואות או שהינן בהיריון, הפטור רלוונטי גם לתקופת השירות, כלומר במידה וחיילת נישאה או נכנסה להיריון במהלך השירות, הרי שהיא תוכל להשתחרר מהצבא. בנוסף, אישה המצהירה על קיום אורח חיים דתי המונע מהן אפשרות לשרת בצבא, יוכלו להגיש בקשה שלא להתגייס. חשוב לציין שרק נשים שלמדו בביתי ספר דתיים מקבלות בסופו של דבר פטור. מי שלא למדה בבית ספר דתי תאלץ לעמוד בפני ועדת דת שתבחן את ידיעותיה הדתיות – מדובר בועדה קשה מאוד.
הסיבות לקבלת שחרור מהצבא
- נישואין, היריון והורות – פטור המיועד לנשים בלבד ומוענק באופן אוטומטי ומיידי בהתאם לסעיף 36 בחוק שירות הביטחון.
- הגירה – פטור משירות בצבא הניתן מטעמי הגירה. מדובר בפטור שמקבלים מועמדים לשירות (מלש"בים) שהיגרו מחוץ למדינת ישראל בטרם הגיעו לגיל 16.
- טעמי בריאות – פטור הניתן לחיילים או למועמדים לשירות שסובלים מבעיות בריאותיות שונות. הפטור מוענק בשלב קביעת הפרופיל, כאשר מי שנקבע בורו פרופיל 21.
- הכרה דתית – פטור המיועד לנשים יהודיות שמצהירות על קיום אורח חיים דתי. כאשר מדובר בגברים יהודים שלומדים בישיבה, הרי שהם רשאים לבקש לדחות את מועד הגיוס שנקבע להם וזאת על פי הסדר "תורתו אומנותו".
- טעמי מצפון – פטור משירות בכוחות הביטחון מטעמי מצפון המוענק למועמדים המצהירים על אידיאולוגיה שנוגדת את ערכי צה"ל. הפטור מוענק בהתאם לסעיף 39 בחוק שירות ביטחון. שחרור מהצבא מטעמי מצפון ניתן לאחר התייצבות של המועמד בפני וועדת מצפון שהינה בעלת הסמכות לקבוע הם המועמד לגיוס הינו כשיר או שאינו כשיר לשירות.
- תושב חוזר – פטור משירות מילואים הניתן לתושבים חוזרים על פי קריטריונים ותנאים מקדימים כפי שמופיעים בחוק.
- מצוקה כלכלית – פטור ייחודי הניתן לחיילים או מועמדים לגיוס בעלי רק סוציואקונומי נמוך. הפטור ניתן במקרים חריגים בלבד בהם מתברר כי בני המשפחה של המועמד לשירות נדרשים להיעזר ביכולת ההשתכרות של בנם.
- פטור מטעמי הווי משפחתי – מדובר בפטור שניתן בועדה לבנות המגיעות ממשפחות בוכריות וקווקזיות אשר מוכיחות כי ההווי המשפחתי שלהן מונע מהן שירות. משרד עורכי דין ריקי ישי הצליח להביא גם לשחרורן של בנות נוצריות שאינן בוכריות או קווקזיות.